Wat is slow cooking.

Gietijzeren pan van de IKEA

Als je de verhalen mag geloven is het in Amerika uitgevonden in de jaren 70. Het idee was dat vrouwen (voor het werk) het eten voorbereide  en het de hele dag te lieten sudderen. ’s Avonds had de familie dan snel, lekker & gezond eten op tafel staan. Dit verhaal gaat niet over de slow cooking techniek maar over de Crock-Pot; een toestel waarmee je aan slow cooking kunt doen. Je moet aan (groot)moeders (of dames geboren voor 1940) eens vragen hoe ze vroeger kookte. Regelmatig maakte deze dames  ’s morgens in een grote gietijzeren pot met deksel het eten klaar voor ’s avonds en liet dat een hele dag sudderen op de afvoer van de Leuvense stoof. Dit kon een soep zijn, maar ook vlees of vegetarische gerechten. Je kon in dezelfde (schoongemaakte) pot ’s avonds je havermout, rozijnen, honing en melk zachtjes laten opwarmen zodat je ’s morgens een heerlijke havermout pap had. Pot op tafel, veertien lepels er in en iedereen was aan het smiekelen!

Waarom slow cooken?

 • Begin 20° eeuw had niet iedereen een gasaansluiting en koken op de “afvalwarmte” van de Leuvense stoof was een noodzakelijk kwaad.
 • Begin 20° eeuw was het vlees vrij duur, door goedkoper vlees op bovenstaande manier te bereiden was het veel malser en had het ook meer smaak (deels door de toevoeging van kruiden, groenten en andere smaakmakers)
 • Het eten was sowieso duurder in de 20° eeuw en het was “not done” om eten te verbranden, deze techniek was fool proof, je kon je eten niet verbranden en “overkoken” was bijna onmogelijk.

Wat zijn de voordelen?

 • Je kunt gebruik maken van goedkoper vlees, na het koken zal het veel zachter en smakelijker zijn.
 • Veel voedingsstoffen blijven bewaard door de lagere verwerking temperatuur.
 • Laag stroomverbruik (maar dan over langere tijd, ideaal om aan te sluiten op zonne-energie), een crock-pot gebruikt iets van 60Watt; op 8h is dit minder dan ½KWh of vergelijkbaar met één fornuis van 900 Watt/½uur
 • Het snijden van de groentjes hoefde niet zo precies te gebeuren.
 • Je vlees wordt warmer dan 60°C en is volgens het Federaal Agentschap voor veiligheid van de voedselketen veilig voor consumptie, het wordt niet te heet zodat het geen gevaarlijke stoffen maakt (zie ook dit artikel-gezondheid.be dat beweerd dat voedsel bereiden op lagere temperatuur gezonder is),  Louis Camille Maillard is blijkbaar de persoon die ontdekt heeft wat er gebeurd met voedsel op een te hoge temperatuur.

Zijn er nadelen? Natuurlijk?

 • Als je slow cooked in de oven ben ik liever in de buurt, de slow cook kookers zijn goed beveiligd en veiliger.
 • Bepaalde voedingsstoffen gaan verloren door de langere bereidingstijd.
 • Sommige ingrediënten krijgen een rare smaak (bvb paprika) of zachte groenten vallen uit elkaar.

Hoe aan slow cooking doen?

 • Ideale temperatuur ligt rond de 80°C (we gaan hier later dieper op in), op deze temperatuur krijgt je geen bruining. Daarom wordt het vlees meestal eerst even voorgebakken. Dit is niet om het vocht in het vlees te houden. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, stoven droogt het vlees uit. Zonder de saus heb je een hele droge schotel (en dan is het nog verstandig om na het stoven je vlees even te laten staan zodat het wat vocht absorbeert)
 • Meestal wordt er zuur bijgevoegd om gaarproces te versnellen, hierbij denken we aan azijn, bier of wijn.

En laten we dit artikel eindigen met de twee bedenkingen.

 1. De correcte Nederlandse vertaling voor Slow Cooking . . . is gewoon stoven,  dan komen we weer bij de Leuvense Stoof van ons grootmoeder die 2° rangs vlees gebruikt om een heerlijke Vlaamse stoverij te maken. Slow Cooking is gewoon traditioneel koken in een nieuw (commercieel) jasje.Het is niet typisch Vlaams, Hongarije en heeft een ferme reputatie als het gaat over stoofschotels. Om dan aan te sluiten op punt 2.
 2. “Tajine” is eigenlijk ook een vorm van stoven/slow cooking en ontstaat uit dezelfde beperkingen die wij in het noorden hebben–>Hoe maakt men gezond eten zonder professioneel vuur en zonder het aan te branden.

In de komende drie artikels mag je je verwachten aan drie héél eenvoudige recepten.

(Wat hier boven staat komt niet uit één of andere boek maar is mijn eigen visie op dit onderwerp . . . het is dus verstandig om mij niet te gebruiken als bron 🙂 )

 

 

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.