’t Plafond in de berging lekt (lekte)

Ik had het al een paar weken in de mot: als de regen met bakken uit de hemel komt te vallen, dan is mijn berging nat. Sherlock zou zeggen: deductie Peter, deductie. Het wil niet zeggen dat er water uit het plafond druppelt dat je dak lekt. Observeer, analyseer en determineer! Wat blijkt nu: Sherlock had gelijk. Ik heb geen lek in mijn dak. Maar helaas wel een natte berging.

Maar laten we beginnen met het begin.
Afvoer op berging is verstropt :(Een paar weken geleden heeft het een paar keer stevig gestormd. Zoals de meeste mensen wel weten; ik kom thuis via de berging. Bij het binnenkomen was een deel van de vloer en de muur nat en druppelt er water van het plafond. Ik ga even op het dak kijken en merk dat er geen vuil op ligt, dat de roofing er goed uit ziet en dat de afvoer er goed uit ziet. Mijn berging heeft een ventilatie rooster en een elektrische leiding, van mijn buitenverlichting, die binnenkomen langs de zuidwand, net onder mijn dak in de buurt van de druppels. Bij nader inzien merk ik dat de VOB buis van mijn buitenverlichting gebroken is. Op spuiten met silicone en probleem opgelost? Helaas niet. Vorige week heeft het weer goed geregend en was alles net iets natter dan voorheen. Blijkt dat mijn dak lekt op een plaats waar de vorige eigenaar herstellingen heeft gedaan aan het plafond. Dit is bijna aan de zuidwand in de buurt van de 90° elleboogstuk van mijn waterafvoer. Observatie maakt duidelijk dat de afvoer op het dak uit komt in een 90° ellenboogstuk door mijn plafond. Van daaruit gaat het verder in een 90° elleboogstuk in de spouwmuur, gevolgd door een 90° elleboogstuk in de grond en een 90° elleboogstuk naar mijn hemelwaterrecuperatievat. Een goed verstaander heeft het al door? Natuurlijk ligt er geen vuil of bladen op mijn dak, dit is allemaal weggespoeld in mijn waterafvoer en blokkeert daar den boel. Wat doen we om zeker te zijn? De tuinslang in de waterafvoer duwen en het water laten stromen. Vrij snel stel ik vast dat er water druppelt aan het plafond en dat mijn waterafvoer het water niet meer slikt en mijn dak overstroomt. Erger nog . . . het water druppelt in mijn hemelwaterrecuperatievat tegen een tempo van 3 druppels op 10 seconden. Hmmm, ik ben bang dat mijn spouwmuur verzadigd is met water. Een ontstoppingsslang op de hogedruk reiniger langs boven heeft helaas geen effect. Ook niet bij langdurig gebruik. Mijn dak loopt vol met water en mijn plafond druppelt harder. Met een hevel kan ik het vol lopen van mijn dak tegen gaan. Na een dik half uur geef ik het op en probeer te ontstoppen via het hemelwaterrecuperatievat. Nog geen drie minuten later voel ik het water stromen en loopt de afvoer buis leeg. Terug naar boven en een half uurtje de tuinslang in de afvoer steken om eens goed te spoelen. Mijn dak loopt niet meer onder water en mijn plafond druppelt niet meer. Ik kan dus op mijn twee oren slapen.
Morgen nog even naar den Brico om een netje te kopen dat het vuil tegen houdt voor het de afvoer in gaat. En voor alle duidelijkheid: al het spoelen gebeurt met regenwater. Dus dat half uur spoelen heeft geen water gekost, enkel wat elektriciteit. Ik ben al blij dat ik geen nieuwe dakbedekking moet leggen of muren moet open breken.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.