De speculatietaks is verre van ideaal

centjesZoals wel meer tegenwoordig: de Belgische staat heft extra belastingen en de opbrengsten vallen tegen. Voor alle duidelijkheid: ik heb het over minder opbrengsten na de nieuwe heffing dan ervoor. Ik maak er al geen punt meer van dat ze de verwachte opbrengsten niet halen. Hoe kun je nu minder belastingen innen bij het uitvaardigen nieuwe belastingen? Wel meneer: omdat niks in België onderhevig is aan “maar” één taks of belasting. Laten we een voorbeeld nemen aan Alcohol. Daarvoor betaal je BTW en accijnzen en dat brengt aardig wat op. Verhoog je de accijnzen dan kun je verwachten dat de mensen iets minder gaan kopen . . . maar dat je toch meer BTW/accijnzen binnen krijgt. Er is een punt waar deze regel niet meer opgaat en dat punt hebben we blijkbaar bereikt. Tussen januari en april moest deze verhoging 46 miljoen opbrengen, blijkbaar is dit maar 19 miljoen geworden en zijn de btw-inkomsten gedaald met 27 miljoen Euro. We hebben het nog niet gehad over eventueel verlies van werkplaatsen.

Bij het aanpassen van de autobelastingen enkele jaren geleden zijn de mensen beginnen nadenken. Gevolg: héél wat mensen kopen een zuinigere/milieu vriendelijke auto en de belasting/taks inkomsten op de verkoop van nieuwe wagens zakte enorm. Op zich is dat goed voor het milieu natuurlijk, maar ik had toch sterk het idee dat de Belgische staat verwachte dat ze ook iets meer centjes gingen krijgen.

De speculatie taksen hebben helaas een veel wrangere nasmaak.De mensen durven geen aandelen meer kopen, de gewone beurstaksen zijn enorm gezakt en de opbrengsten van de speculatietaksen zijn véél lager dan verwacht. Het idee was om speculanten het wat lastige te maken, het gevolg is dat nieuwe “riskante” bedrijven het moeilijk hebben om hun aandelen te slijten, ik denk  voornamelijk aan Pharma bedrijven. Dus de Belgische staat krijgt (een pak) minder centje en vooruitstrevende  bedrijven krijgen niet de verwachte steun. Net zoals de verhoging van de alcohol accijnzen zijn de verwachte 34 miljoen € opbrengsten voor de speculatietaksen niet gehaald en de inkomsten uit de gewone beurstaksen zijn ook enorm gezakt. Ook hier vermoeden dat analyste dat de totale inkomsten lager zijn dan voorheen.

Bekijk het niet te negatief: maar de Belgische staat heeft in de begroting wel voorzien dat het 34 miljoen € extra ging krijgen van de speculatie taks en 46 miljoen van de Alcohol Accijnzen (samen 80€) terwijl, volgens mij berekening, er 8 miljoen minder is opgehaald met de Alcohol BTW & Accijnzen en volgens het artikel van tv gemist er 12 miljoen verlies geboekt wordt met de speculatie taks. Iemand moet dit verschil wel ophoesten!

Bronvermeldingen.

  • https://www.tvgemist.be/z-nieuws-items/speculatietaks-moet-weg-29336
  • http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/belastingen/regering-lijkt-haar-broek-te-scheuren-aan-de-speculatietaks/article-normal-702645.html
  • https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-080616-020/Opbrengst-Belgische-speculatietaks-valt-tegen.aspx
  • http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/belastingen/accijnsverhoging-alcohol-schiet-haar-doel-voorbij/article-normal-707327.html

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.