Paasweekend 2016

sunIk heb wat foto’s genomen en bij elke foto komt er een woordje uitleg bij, foto’s vind je een beetje lager.

Donderdag avond; omdat de weersvoorspellingen voor het paasweekend 2016 niet zo schitterend zijn even plan “A” (een weekend naar het buiteland met de moto) on hold zetten en denken aan een plan “B”. Vrijdag wordt het duidelijk; op achthonderd kilometer rond Beveren regent het, we gaan over naar plan “B”: klussen in de tuin en het opruimen van de studeerkamer.

Klussen In Tuin En Studeerkamer

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

ELHO Kweektafel & deksel opgemerkt bij Horta in Beveren.

Vrijdag na het werk; ik ga even langs bij Brico. Naast Brico vind je Horta en daar staat de ELHO Kweetafel & deksel in aanbieding, Thuis even op het op het internet kijken wat de normale verkoopprijs is (dus geen cataloog prijs van 54€) en vaststellen dat 30€ echt wel een scherpe prijs is. Wat je niet op de foto ziet, overtollig water komt er langs de poten terug uit, er past 50 a 60 liter aarde in en er is een metalen beugel die alles wat verstevigd. Ik weet wat doen op zaterdag; naar Horta lopen en kopen die handel! Horta geeft trouwens zaterdag 10% korting op een hoop artikels, dus wie weet wat er nog mee komt.

Boodschappen overzicht van zaterdag

Zaterdag ochtend: wat boodschappen gedaan en als je de foto bekijken van boven naar onder en van links naar rechts:lint voor mijn dakpanelen stofvrij te maken, rieten stokken, een paar bloempotten, rucola, radijsjes, irrigatie darm, de ELHO kweektafel, kleikorrels, potgrond, zaad voor bloemen die de bijenpopulatie helpen, afboording, “irrigatie vogels”, schotel zodat vogels zich kunnen wassen en drinken, worteldoek. Als cadeau nog een porseleinen manneke met gras op z’n hoofd.

Wat meer in detail: rucola & radijsjes

Ik heb nog een verhoogde “¼ vierkante meter tuin” met één aardbeiplant en nog plaats voor de rucola en twee radijsjes, de andere radijsjes komen in de serre/kweektafel terecht. In de “¼ vierkante meter tuin” is dan nog plaats voor wat extra kruiden. Deze staan momenteel al in een mini serre in de keuken te kiemen.

Wat meer in detail: bijenbloemen zaadmengsel

Het bijenbloemen zaadmengsel is voor centraal in de tuin, rond mijn tuinpaal. Het idee is om daar een cirkel te maken van 2 grasmachines breed (80 cm) en daar bloemen in te laten groeien. Voor de wiskundigen onder ons, een diameter van 80 cm heeft een oppervlakte van (ongeveer) een ½ m². De rest van het mengsel is voor één of twee bloembakken en voor volgend jaar.

Wat meer in detail:Vogelbad

Achter in de tuin staat een waterton (irrigatie van druiven, aardbei, rozelaar & framboos) en daar komt een voederhokje op met dit vogelbad er bij. Dit zal voor half april zijn.

Wat meer in detail:Irrigatie vogels

Deze vogels steek je in de bloempot en je vult ze met water, het water komt door de terracotta pin zachtjes in de grond terecht. Deze vogels hebben een inhoud van 90ml, ik heb er nog van 200ml (en die hebben een dag of vier nodig om het water te verdelen)en houden mijn planten, die iets meer water nodig hebben, op de goede vochtigheidsgraad. Voor alle duidelijkheid, als de grond al goed nat is, dan verloopt de afgifte wat trager, het is nogal moeilijk om een plant te verdrinken (met uitzondering van vetplantjes en bvb de lepelplant die een voorkeur geven aan een droge grond)

Zaterdag middag, eerste job: verticuteren en gras af doen

Laat me eerlijk zijn, de eerste job was het maken van een iets of wat uitgebreide brunch met een kan koffie er bij. Daarna naar Horta gaan en alles uitladen thuis en dan pas beginnen we met het verticuteren van het gras.
Mijn (grote) groenafval container zat na het verticuteren vol met mos en er waren een hoop kale plekken (wat ook duidelijk te zien is op de foto) te zien op mijn gazon. Hogere grassprieten en nog wat restafval werden verwijderd met het grasmachine. Rond de paal in de tuin wat spitten, de palissade er rond gezet en verder opvullen met een laag potgrond. Hier komt mijn bijen-weide 🙂 “Be(e)-Have(n)”. Met de rieten stokken mijn frambozenstruik wat steviger gezet, vorige jaar ging die door zijn knieën door het gewicht van de vruchten. Vervolgens nog wat dode blaadjes verwijderen van mijn aardbeien en onkruid verwijderen en we zijn klaar met de tuin. Nog even voor sluitingstijd bij Aveve voeding/anti mos/biologische grond verbeteraar gekocht (een drie in één product voor 13€/4Kg- en meel voor mezelf gekocht en we sluiten de vooravond af. Ik ben niet vergeten om de grond verbeteraar te strooien, blijkbaar moet je drie dagen wachten nadat je het gras afgedaan hebt.

Dit is een overzicht op mijn rozelaar (rechts) en frambozenstrijk

De stokken steken vrij diep in de grond en hebben de storm van zondag overleeft :). Nu hopen dat mijn frambozen niet door gaan hangen in augustus.

In de volle grond staan momenteel 5 aardbeiplantjes.

Vier grote (met de metalen roosters) en één kleiner links onder. Ik ben benieuwd wat het dit jaar gaat geven :).

De kweektafel wordt een mini serre.

Na het eten beginnen we met de miniserre met automatische bewatering:), we beginnen met een worteldoek, kleikorrels en 50 Liter potgrond. De automatische bewatering heb ik nog over, een 2 Liter flacon van Mr. Proper wordt gebruikt als container. Het gepast afsnijden van de worteldoek is nog het minst gemakkelijk van dit alles . Wat gaan we in de mini serre steken?

Radijsjes en aardbeien.

De aardbeiplantjes gaan (hopelijk) wat groter worden en hebben daarom wat meer plaats gekregen. In het midden zie je een stuk metaal, dit is om de bak te verstevigen zodat deze niet uit zakt. Je ziet nog een stuk van het worteldoek, de kleikorrels onderaan zie je natuurlijk niet :). Bovenaan staan de radijsplantjes wortel te schieten.

Nog één aardbeiplant met bewatering

en deze wordt opgehangen in de keuken. Geen idee of het gaat lukken, maar ’t is te proberen. Ter info: de aardbei plantjes zijn afkomstig van stekken van vorig jaar.

Zo zien mijn plantjes er uit voor de activiteiten.

Twee sanseveria’s met elk één stekje en mijn Aloë Vera die een 2° plant gemaakt heeft en bijna uit zijn pot barst (of dat dacht ik toch . . .)

Verschil in stekjes?

De stekken zijn (op een week na) even oud, maar de linker plant staat aan een zuider raam en de rechter plant aan het Noorder raam, door het mindere licht is deze niet zo groot geworden..

Sanseveria acties toch maar vroegtijdig stoppen.

Het originele idee was om de Sanseveria’s te spitsen over vier potten. Blijkbaar hangen de wortels wreed hard aan elkaar en kan het zijn dat ik de wortels beschadigd heb. Voor we verder gaan met de rechter plant wil ik eerst zekerheid dat deze splitsing gelukt is. Informatief: het gaat om één harde wortel waar de twee plantjes uit komen, de wortel moet dus doorgesneden worden wil je deze plant kunnen splitsen.

Aloë Vera . . .

iedereen ziet toch dat het twee planten zijn hé . . . .

. . . niet dus.

Van zodra de plant uit de pot komt (da’s eens wat anders dan uit de kast komen) stel ik vast dat er zich een derde plant gevormd heeft . . . yep: drie plantjes in één pot. Dit is de eerste keer dat ik een plant van formaat verpot, hopelijk overleven ze het. Dus los maken van elkaar en elk in een afzonderlijke pot steken.

Aloë Vera op z’n best

🙂 met een fotogenieke druppel op de goede plaats.

De slechte bladeren verwijderen

en dit is het resultaat.

Even laten rusten in de halve schaduw

en deze avond een plantvriendelijk locatie voorzien.

De palm is ook uit zijn pot aan het barsten.

Misschien een goed idee om deze ook te verdelen.

om dan tot de vaststelling te komen

dat er bijna geen aarde in de pot zit . . . het is dus enkel wortel??? Ik vraag me af hoe deze plant het kan overleven. . . .

Voila, twee potjes met palm

helaas, één week na palmzondag:) en maar hopen dat de plant het gaat halen.

Ineens voorzien van een irrigatie vogel

Want alleen praten tegen een plant is niet voldoende.

Rucola & overschot van de radijsjes

komen terecht in mijn kwart vierkante meter bak, en om de radijsjes te beschermen. . . worden ze achter glas gehouden. Niet te veel voorstellen, gewoon een bokaal gebruiken waar de groentjes in bewaard werden en deze van de grond zetten (zodat er zuurstof bij kan) met drie stukjes (euh, bloos) borstelsteel.

De studeerkamer is proper

Ondertussen is het zondag en beginnen we met het opkuisen van de studeerkamer. De plank rechts boven is helemaal leeg, mijn 2° bureau is helemaal leeg, mijn kast is uitgemest en mijn plantjes kunnen hier recuperen in aan het zuiderse raam. Een hoop rommel wordt vrijdag meegegeven met de grijze zakken en met het papier afval weet ik nog niet goed wat doen. Er zitten nog VISA afrekeningen tussen en rekening uittreksels. En nu mijn best doen om niet zomaar iets op de plank of op mijn bureau te gooien .

Wist je dat biccen . . .

. . . na acht jaar inactiviteit niet meer willen schrijven. In plaats van lang te prutsen: weg er mee! Samen met wat oude software CD’s en losse power supplies.

Aaaah, mijn eerste digitaal foto toestel

2 Mpixels, 3 zoom en . . . ligt nu in de prullenmand.

Facturen en bankdocumenten van 2008 tot 2014

deel 1 (met rechts een A4 als referentie)

Facturen en bankdocumenten van 2008 tot 2014

deel twee en deel drie . . . .

’t Zit er weer op.

De kans is groot dat we op een regenachtige zondag nog wat verder gaan opruimen. . . want als je er over na denkt, er is altijd nog wel wat rommel dat je beter kunt weggooien. En wat je niet ziet op de foto’s, ik heb nog één kast in de studeerkamer die onder handen genomen moet worden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.