Ik heb net mijn belastingbrief ingevuld.

centjes’t Is weer zo ver, mijn belastingbrief is ingevuld en ik heb er geen goed gevoel bij . . . helemaal niet als je verder begint te lezen.  Om te beginnen werkt de rekenmodule nog steeds niet* en weet dus niet wat ik nog moet bijbetalen (of terugkrijgen) volgend jaar. Op de site staat dat deze module eind juni functioneel zal zijn . . . maar we moeten onze brief al inleveren voor 30 juni!! De belastingbrief is online ingediend zonder extra simulaties en we wachten wel op de rekenmodule om te kijken of het goed ging!  Op de loonbrief, die ik elke maand krijg, staat hetzelfde netto maandloon op als vorig jaar; op de jaarlijkse loonfiche (en wat er automatisch ingevuld wordt bij Tax-On-Web) staat een bruto jaarbedrag dat een beetje lager is dan vorig jaar. Daar heb ik dus geen verklaring voor. Aan de andere kant mag ik niet klagen: mijn netto maandloon is niet gezakt er wordt nog steeds niet het maximum afgehouden.  Laten we hopen dat het netto jaarbedrag  even hoog blijft als vorig jaar. Dat laatste bedrag zal ik eind juni kennen, als de rekenmodule van Tax-On-Web weer naar behoren werkt. Laat ons eerlijk zijn, het kan me niet schelen wat ik Bruto verdien, ’t is wat ik op het einde van ’t jaar in mijn handen krijg dat telt. En ik kan niet blijven besparen op de kosten! Het gaat ook (en vooral) om kosten waarop je niet meer kunt besparen.  Laten we één voorbeeld geven.
Elektriciteit. Na enkele jaren optimaliseren is het mij de laatste drie jaar gelukt om het elektrisch gebruik laag (en stabiel) te houden.

  • 2015 een verbruik van 5193**Kw kost mij 911€. In 2016 verbruik ik 5083 Kw (dus een klein beetje minder) en mag ik 1026€ (12.5% meer) betalen.
  • Mijn maandelijkse voorschot is gestegen van 60€/maand (maart 2015) naar 61€/maand (mei 2015) naar 89€/maand (september 2015) naar 121€/maand (juli 2016) . . . met hetzelfde verbruik als voorheen. Je leest het goed, ik betaal meer dan twee keer zoveel op 16 maand tijd.
  • Mijn jaarlijkse afrekening was 398.36€, dus bovenop de verhoogde maandelijkse voorschotten die ik al betaalde.

Dit kan toch niet zou je zeggen? Wel het kan wel en om deze reden:

  • op 1 maart 2015 wijziging transmissienettarieven.
  • op 1 augustus 2015 worden de  vennootschapsbelasting doorgerekend aan de klanten.
  • op 1 september 2015 is de BTW is gestegen van 6% (voor basisbehoeften) naar 21% (bron VREG), dat is het moment dat mijn rekening van 61€ naar 89€ ging.
  • op 1 januari 2016 wordt de gratis stroom afgeschaft (bron VREG)
  • ik kom ook in aanmerking voor de Prosumertarief (Turtletaks) en ook dat is een serieuze stijging (bron VREG), deze taks is nog verder gestegen in augsutus en dat reflecteert zich niet op mijn maandelijke afhouding maar wel in de jaarafrekening.

Blijkbaar is er een algemeen artikel op de VREG (http://www.vreg.be/nl/evolutie-van-de-energiefactuur-vanaf-1-januari-2015) die de prijsevolutie wat in kaart brengt. Op de website van de PVDA heb je een iets minder neutraal artikel, maar dat geeft wel weer wat er aan de hand is.

Ik was vrijdag avond nog aan het dromen om met de moto naar Oostenrijk te rijden . . . . ik zal dit toch eerst mijn budget moeten herbekijken. Voor alle duidelijkheid, ik kan nog steeds mijn huisje verwarmen, eten op tafel zetten, kleertjes kopen bij Decatlon en ’s vrijdag één Hoegaarden drinken (aan 1€40) in mijn favoriete vereniging. Ik heb nog geen reden om te panikeren, maar heb toch het idee dat het er niet zo héél eerlijk aan toe gaat. (dramatische pauze) Iemand nog iets vernomen van de Panama Papers en de acties die de regering hierop ging uitvoeren?

 

-{
*ik maak gebruik van module 3361 en deze zit nog niet in de berekeningmodule.
**Ter info: elektriciteit wordt gebruikt voor de verwarming van mijn huis, sanitair water & koken.
PS: heb je twijfels over de cijfers? Je mag ze steeds bij mij thuis komen inkijken. Ik heb het niet enkel over de elektriciteitsfactuur, ook mijn belastingaangifte!
PSS: ik heb geen dure wagen/kleren/hobbies, ga bijna nooit op cafe, de laatste 14 keer dat ik naar de cinema ben geweest is dit betaald door iemand anders (dank je wel mijn lieve zus!!!) . Zelf kleine kosten (goedkoper GSM abonnement, weglaten rekeningverzekering bank, opzeggen abonnement op tijdschriften, financieel steunen van goed doel) zijn ondertussen geschrapt.
}-

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.