Mijn Kobo Glo e-reader begint raar te doen

Kobo GloNiet te geloven, na twee jaar en twee maand begint mijn e-reader (Kobo Glo) raar te doen. Laat me héél eerlijk zijn; ik lees veel op zowat alle onmogelijke plaatsen en in een grote variëteit van omstandigheden. Lezen is een groot onderdeel van mijn vakantie; hierdoor heeft deze e-reader,  de afgelopen twee jaar, zowat een kwart van de Europese landen bezocht. Dit toestel heeft 10.000 Km doorgebracht in een schokkende motorkoffer, regen, wind, koude, warmte en hoogtes getrotseerd. Nu is het deel van de elektronica, die instaat voor het afzetten van het toestel, defect. Mocht je deze e-reader gewoon op de nachtkast/living tafel leggen; dan zou die het hoogstwaarschijnlijk veel langer uithouden. Durf ik dit toestel aanraden? Ja hoor. Zoek je een goede e-reader, dan moet je bij Kobo zijn!

Met mijn elektronica kennis hoop ik om het toestel te kunnen herstellen, volgens mij is de schakelaar defect. Helaas . . . . niet dus. Dan koop ik toch gewoon een “smart cover”! Een smart cover zet het toestel automatisch in slaapstand indien je de cover dicht klapt en dan wordt het deel van de elektronica, dat gebruikt wordt om het toestel af te zetten, omzeilt. Maar: stel je voor dat dit niet naar behoren werkt of dat het defect ook deze slaapfunctie omvat? Wel: dan maken we zelf een smart cover om wat te testen voor ik er 18€ aan spendeer.  Gelukkig vind ik deze tip op mobileread.com waarbij, door het plaatsen van een magneet op de goede plaats, ik ervoor kan zorgen dat mijn e-reader in slaapstand gaat. Eén van de afval harde schijven thuis demonteren en de vrijgekomen sterke magneet in een gewone cover monteren. JaWel!!! Het werkt . . . . werkte voor enkele weken. Want het gaat van kwaad naar erger :(.  Zo ziet de geschiedenis er voorlopig uit.

  • we beginnen eind september enkele weken na mijn vakantie: ik kan het toestel niet meer opzetten met de ‘aan’ knop maar wel door de lader in te steken, doordat de smartcover optie inactief staat, kreeg ik het toestel op geen andere manier aan de praat.
  • de zelfgemaakte smartcover blijkt te werken na het opzetten van de optie en het monteren van de krachtige magneet, de batterijduur is nog steeds lang genoeg (langer dan een week) om het toestel te blijven gebruiken. Doordat het toestel in slaapstand staat en niet “af” staat; gaat de batterij niet zo lang mee als voorheen.
  • Helaas na enkele weken werkt ook deze covermagneet niet meer; gelukkig nog wel indien ik de magneet uit de cover haal en enkele keren met de krachtige magneet langs de sensor zwaai. We kunnen dus weer verder.
  • Na weer een periode lukt ook dat niet meer en moet ik de lader gebruiken (ook indien de batterij bijna vol is) om het toestel te activeren . . . het is dus gedaan met lezen indien je niet over stroom beschikt (in het park of in de stad bijvoorbeeld)

Wat gaan we nu doen? Eens rondneuzen wat de opties zijn en ondertussen de tablet gebruiken om verder te lezen,  zo’n 10′ tablet steek ik niet zomaar in mijn binnenzak, weegt wat meer en is toch iets fragieler. Komt er bij dat zo’n tablet minder aanvoelt als een boek in vergelijking met een e-reader.

Ik hou jullie op de hoogte…

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.