IRIS

Met de dag van de arbeid wou ik mezelf verwennen. En hoe kun je dat beter doen dan tijd te sparen. Hoe kan ik tijd sparen (behalve muziek maken, eten, drinken, TV kijken, pinten pakken met vrienden, moto rijden, slapen, werken, internetten, . . .): stofzuigen. Heb ik toevallig de laatste week van april een bonus gekregen en zoals vermeld vorig jaar bestaat dan de kans dat ik een robot stofzuiger koop. Dus vrijdag 30 april ben ik, na het werk, een winkel binnen gestapt om zo’n toestel te kopen. En zoals vele mensen heb ik die dan ook maar een naam gegeven: intelligente Roomba iRobot Stofzuiger (Iris)
Denk nu niet dat ik over één nacht ijs ga. Ik loop al meer dan een jaar met het idee rond en heb braaf gewacht tot Samsung uit komt met hun concurrent van de Roomba iRobot: De NaviBot 8855. Deze NaviBot heeft een dubbele processor, een videocamera die het plafond bekijkt en op deze manier een héél goed beeld heeft hoe de kamer er uit ziet, Deze robot is veel intelligenter dan de Roomba en heeft twee randborstels. Dus op papier is deze nieuwere generatie van stofzuigers beter. In de praktijk blijkt dit niet te kloppen. Hij mag dan overal één keer overgaan terwijl er een logisch pad gevolgd wordt en een extra randborstel hebben: het resultaat van de Roomba iRobot (van de 5° generatie) is beter doordat deze twee hoofdborstels heeft en het bedrijf heeft jaren ervaring en luistert naar hun gebruikers. Als je nadenkt is het ook belachelijk om twee randborstels te monteren: de Robot kan simultaan maar één muur volgen.
Dit heeft mij doen kiezen voor de Roomba iRobot 560.
Het toestel heeft de eerste keer16 uur nodig om volledig te laden. Ik had de handleiding reeds dagen op voorhand doorgelezen en wist precies hoe ik de vuurtorens moest plaatsen en hoe ik de timer moest programmeren. Op zaterdag 1 mei 2010 om 12h00 is het zo ver.
Op het tijdstip blaast Iris (iemand een bezwaar dat ik deze naam blijf gebruiken) op haar trompet om iedereen te verwittigen dat ze begint te werken, rijdt uit haar slaap- en laadplaats. Op dat moment gaan de twee vuurtorens die meegeleverd worden in het pakket branden. Deze vuurtorens zet je tussen twee ruimtes en bakenen de ruimtes af. Het is de bedoeling dat de vuurtoren in het grootste deel van de kamer ‘gezien’ wordt. Dan begint Iris aan haar kuisopdracht van de eerste kamer. Het stofzuigen maakt héél wat minder lawaai dan een gewone stofzuiger. Dit is héél logisch omdat het maar 40 Watt is en geen 1600 Watt van de gemiddelde stofzuiger. Is het daarom minder net? Helemaal niet! Een gewone stofzuiger heeft namelijk geen veegborstel noch een rubberen borstel. Deze twee borstel in combinatie met de stofzuiger zorgt voor een goed resultaat.
Hoe goed? Ik had voor de eerste poetsbeurt de kamers gestofzuigd met een gewone stofzuiger en de HEPA filter van Iris zat vol, het bakje bevatte nog behoorlijk wat stof. Dus: zo goed!
Indien Iris aan de deur komt van de 2°kamer en de huidige kamer is nog niet klaar begint de vuurtoren te knipperen en vliegt Iris terug naar de 1° kamer. Indien de 1° kamer klaar is mag ze door naar de 2° kamer. Dit herhaalt zich met de 3° kamer indien ook daar een vuurtoren is geïnstalleerd. Na haar poetsopdracht zoekt ze de 2° vuurtoren op om via deze naar de 1° vuurtoren te gaan en zich te nestelen in haar slaap- en laadplaats, klaar voor de volgende opdracht, toch na 2 uurtjes laden.Zijn er nadelen?
Tuurlijk.
Iris heeft niet graag rommel: dus best even opruimen voor ze begint. Ze heeft een doorgang nodig van 60 cm. Stoelpoten lukken nog vrij aardig als het kleiner wordt maar ze geraakt met moeite uit een nis van 60 cm. Trouwens, Iris volgt een traject helemaal rond een stoelpoot, best gek om te zien. Iris heeft sensoren voor en onder om nergens keihard tegen te botsten of af te vallen. Deze sensoren werken niet goed als het donker wordt en ze kijkt “over” kleinere obstakels. Dit heeft als gevolg dat ze moet stoppen indien ze in het donker aan de trap komt: ze stopt met zuigen en vraagt je aandacht. Het voorste wieltje hangt dan te bengelen maar het is helemaal geen gevaarlijke situatie. Lagere obstakels (1.5 – 3 cm hoog) zijn te hoog om over te rijden en te laag om te detecteren. Iris rijdt daar dus telkens met haar volle geweld tegen.
In mijn huisje is het zo dat Iris gemakkelijk onder de zetel kan en dat alle kasten aansluiten aan de muur en de vloer. Op deze manier zie je geen stof liggen onder of naast de kast. Ook boven kan Iris zonder problemen overal aan. Maar ik zorg er ’s morgens voor dat alle stoelen op tafel staan en de kleine tafel in de woonkamer opgeborgen is. Op deze manier kan Iris efficiënt haar werk doen.

Nog wat opmerkingen.
* Ik heb klachten gehoord van de eerste generaties, deze zouden niet in de hoeken komen en problemen hebben met stoelpoten. Wel Iris volgt de plint héél nauwkeurig met haar één randborstel en is zo gek om helemaal rond een stoelpoot te rijden. Zoals eerder vermeld Roomba luistert naar de achterban en probeert zoveel mogelijk te verbeteren.
* Iris kan maar 45 minuten werken. Dit is meer dan voldoende voor mijn huisje (4 meter op 20 meter) als je in het achterhoofd houdt dat ze om de dag de boven en de beneden doet
* Best om de drie beurten je Roomba Reinigen.
* Wil je Roomba’s vergelijken: klik dan hier..
*De trap op de 1° verdieping is ondertussen voorzien van een begrenzing. Ik zou niet graag hebben dat Iris werkloos staat te wachten tot ik thuis kom. Dit omdat ze in het donker de afdaling niet ziet, haar voorste wiel gaat er over en dan hangt ze vast. Gelukkig valt ze niet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.