De nieuwe droogkast.

De allerlaatste week van juni; zoals elk jaar krijgen we onze eco-cheques en zoals gewoonlijk hebben we alle plantjes, zaden & tuinbenodigdheden al gekocht. Een fiets heb ik niet meer nodig, TV is nog geen tien jaar oud en ga ik niet vervangen. We kunnen een winkel zoeken die wat minder kieskeurig is met het aannemen van eco-cheques of ik zoek mij toch iets “handig” & “eco vriendelijk”. Na een week begint het idee te groeien om mijn klasse B droogkast te vervangen door een A++ (minimum voor de Eco’s) met vochtigheidssensor en een was vriendelijke trommel. Dan vraag je natuurlijk rond naar ervaringen en krijg je een hoop reacties.

 • Loeters & Electromania zijn goedkoop! (dit klopt dus)
 • De Munck heeft goeie service, daar twijfel ik niet aan!
 • Krefel is nog goedkoper en heeft goeie service!  (dit klopt dus ook)
 • Coolbue is duur. (is niet onwaar)
 • Mensen zijn tevreden over Siemens, AEG & Miele.
 • “Laat je kleren hier drogen het is 42°C om 11h ’s morgens” -> vriend in de buurt van Death Valley.
 • Koop geen Phillips :).
 • Koop Miele!

Het eerste wat ik doe: de vijf belangrijkste winkels vergelijken op gebied van prijs. Ge gaat het niet geloven: er is maar één merk dat door deze vijf leveranciers verkocht wordt –> Phillips. Verder is lastig om in hetzelfde merk (bvb AEG)  een type te vinden dat door drie van de vijf leveranciers verkocht worden. De prijzen voor de Philips droogkasten variëren van 490€ tot 520€ voor hetzelfde type. Voor alle duidelijkheid: Loeters & Electromania hebben dezelfde prijs. Een overzicht zie je in het fotoalbum onderaan dit artikel. Het is dus de moeite om even rond te neuzen voor je iets koopt.

Dan maken we maar een lijstje van de A merken en vergelijken de mogelijkheden en de prijzen. Wat wil ik?

 • A++ toestel (lager verbruik en betaling met eco-cheques)
 • Geen (ik herhaal) geen dikke afvoerdarm naar buiten! Maar dit is al niet meer van toepassing als je voor een A++ kiest.
 • Trommel die in 2 richtingen draait zodat mijn lakens niet te snel op een bol draaien.
 • Vochtsensor zodat mijn was niet vochtig is na het programma of dat het programma vroeger (en energiezuiniger) gestopt wordt.
 • Trommelinhoud van (minstens) 7 Kg,  Voor alle duidelijkheid: in zo’n toestel kun je dus 3 Kg jeans OF 2 Kg overhemden  kwijt.  Mijn blauwe jeans in één beurt is meer dan 2Kg.
 • Startuitstel en de mogelijkheid om de resttijd te zien.

Na enkele dagen zoeken toch maar mijn gedachte gezet op een Miele. Waarom? Het zijn goede toestellen en het past (visueel) bij mijn huidige Miele wasmachine. Miele kost 777€ voor een A++ en dat is niet zo veel meer dan een AEG of Siemens. Er is één nadeel, het heeft een vlakke niet doorzichtige deur en dat stoort me toch een beetje. Al is het voornamelijk gevoelsmatig, want meestal kijk je toch niet je was- en droogmachine. Aan de andere kant: als je de riem van je badjas raar ziet doen, kun je nu wel ingrijpen. De toestellen met een doorzichtige deur kosten dan ineens 1200€, en dat is net iets te veel hé. Aan de andere kant toch wel twijfelen . . . mijn Miele wasmachine is van (ver) voor 2008 en heeft nog nooit problemen gegeven. Als je met hetzelfde toestel twee keer zo lang kunt wassen . . . .

Dan merk je een solden actie: een Miele toestel van 1499€ voor 1149€ . .  .na lang twijfelen (gelukkig) is de prijs verder gezakt naar 1099€ bij Coolblue en heb ik het toestel gekozen.
En bij Krëfel? Daar stond het toestel aan 1399€ en is het tijdens de solden ook gezakt naar 1099€ :p. Dus origineel was het toestel 100€ goedkoper en met de supersolden komt het op dezelfde prijs uit.

De levering verliep vlot; de dag op voorhand krijg ik mail met een lever-venster van vier uur, ’s nachts krijg ik een een update mail met een venster van 2 uur (en in het vorige venster). Gedurende de voormiddag veranderd het vermoedelijke aankomst uur een paar keer . . . . maar de geplande “verwachte levertermijn” halen ze zonder probleem. Eerlijkheid bied mij te melden: er waren geen files die dag :). Tien minuutjes voor ze langs komen bellen ze nog even voor alle zekerheid en de levering/plaatsing/configuratie/testen voldoet héél zeker aan mijn verwachtingen.

Droogkast staat nu broederlijk naast mijn oude wasmachine in een opgeruimde berging :).
Ondertussen 2 was ladingen kunnen drogen. Blijkt “kast droog” is effectief kast droog (er is nog een Kast Droog+ stand), strijkdroog was volgens mij iets te nat . . . tot je er één keer over gaat met een strijkijzer en alles droog is: dus ook hier tevreden. De Perfect Dry technologie is dus meer dan reclame, het werkt!  Verder moet ik nog uitzoeken hoe de rest in elkaar zit.
Ik kan ook kiezen om het condenswater op te vangen in een 4,8 l reservoir of het af te laten vloeien in de afvoer. Dit is gisteren veranderd van afvoer naar reservoir: we gaan het water recycleren om te strijken 🙂 (met dank aan Sven voor de tip :p )

Heb ik nu alles wat ik wens? Ja . . . maar ik kreeg meer dan wat ik gedacht had

 • het is een A+++ geworden ipv een A++, daar gaan we niet lastig over doen
 • het toestel heeft steamfinish . . . ik moet het nog testen, maar volgens de handleiding moet ik mijn hemden nu minder strijken :).
 • het toestel heeft de mogelijkheid om “geurmodules” te plaatsen. Er is één meegekomen . . . en nog niet getest.
 • Optioneel (extra 70€) kun je een droogrek in je toestel plaatsen voor wollen truien, sportschoenen of tere weefsels die horizontaal moeten drogen. Je kledij ligt dan horizontaal en wordt niet door de trommel gedraaid. Dus ideaal als je een dochter hebt met knuffels :), dus deze optie komt er voorlopig niet.
 • ik kan zien hoeveel energie het toestel gebruikt heeft voor een droog-beurt (8 katoenen hemden = 0.5 KWh op 54 minuten)
 • ik was vergeten dat ik graag de deuren links voor droogkast en rechts voor wasmachine had gehad. Bij geen van beide kun je het aanpassen . . . en gelukkig staan ze goed.

Zou ik het toestel kopen als het meer zou kosten: neen.
Ben ik tevreden: ja!

Als het goed is zou je hieronder foto’s en screenshots moeten zien van mijn laatste week :).

2017 07 26 Nieuwe Droogkast

Een paar weken geleden 250€ aan eco-cheques gekregen. Wat doen we daarmee? Aaa, een "beetje" opleggen en we kopen ons een nieuwe droogkast. Ge kunt al nen Philips vinden voor 500€, nen héél goeie AEG/Siemens voor 777€. Dus dat mag geen probleem zijn hé! Tot je jezelf laat verleiden door een Miele :).

(GA)

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.