Belgische Singles Zwaarst Belast (volgens het Nieuwsblad)

belastingen singlesIk ben gestopt met klagen over het feit dat ik 54% van mijn loon moet afgeven aan de staat. Als je regelmatig te horen krijgt  “Peter, als je veel belastingen moet betalen, wilt dit zeggen dat je genoeg verdiend hé, dus zo erg zal het niet zijn” dan stop ik met reageren. Maar ik blijf het oneerlijk vinden dat ik (hoop ik toch) evenveel bruto loon krijg als mijn naaste collega’s en dat er  bijna 10% minder op mijn rekening gestort wordt. Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die denken dat singles even hard belast worden dan gehuwde en samenwonenden. Neen dus! Een persoon met een normaal loon (cfr Jolien in het artikel in bijlage) moet als single 55.31% afgeven aan de staat, een koppel met twee kinderen  en hetzelfde loon moet maar 40.41% afgeven . . . da’s een verschil van bijna 15%. De vergelijking met mijn loon (vergelijkbaar met Jolien) en mijn collega’s (eerder in de buurt van Elena & Koen hoop ik dan) is toch een behoorlijke 7%.Onderstaande tabel geeft iets duidelijker de impact weer, ik heb de namen overgenomen van het artikel. Even informatief

(maandloon x 12) +13° maand + vakantiegeld = jaarloon

tabel

Even wat bedenkingen

 • Ik had bij de berekening van mijn laatste belastingaangifte de berekening gedaan en kom effectief op 54% en ik heb het idee dat bovenstaande bedragen vrij correct zijn.
 • Koppels kunnen hun hypothecaire lening twee keer aftrekken van de belastingen, singles maar één keer.
 • Doe me eens een plezier en vraag/bedenk het prijsverschil eens op tussen single en koppels voor:
  • verwarming, elektriciteit en water kosten (aangezien bij elektriciteit het grootste deel van de kosten onder abonnement en taxen vallen is het aandeel “verbruik” tegenwoordig bijna te verwaarlozen)
  • typische gezinsbelastingen (kadaster maar bvb ook de  Turteltax)
  • verzekeringen woonst
  • peage/brandstof verbruik als je op vakantie gaat met de auto naar het zuiden van Frankrijk.
  • Kosten van een hotelkamer
 • Bedenk ook dat het na 2008 echt niet gemakkelijk is om een hypothecaire lening los te krijgen bij de bank, dit is nog erger voor singles.

Weet je wat me nog het meest tegen de borst stoot? In lees op de redactie.be vandaag “De begrotingscontrole van 2016, die we nu net achter de rug hebben, was niet meer dan een vingeroefening, een voorspel op de begrotingsopmaak voor 2017.” Met die woorden kondigt vicepremier Kris Peeters (CD&V) aan dat de federale regering deze zomer fors gaat snoeien. Niemand zal ontsnappen, ook de vermogens niet. 

Het enige vermogen dat ik heb is mijn pensioensparen en pensioenspaarplan . . . gaan ze daar nu ook aan snoepen? We zijn met 850.000 singles in Vlaanderen, stel je voor dat deze allen een loon hebben zoals Jolien . . . dan rijft de staat elke maand 1.819.850.000€ binnen aan belastingen op loon. Kunnen ze niet beter de uitgaves verminderen? Ik denk dan NIET aan gezondheid, onderwijs of ondersteunende diensten zoals politie, brandweer of ambtenaren. Maar wel bvb aan.

 • minder F16’s kopen.
 • duurzamer beheer van wegen (ipv elk jaar herstellingen te doen het in één keer goed doen)
 • geen dure wagens met chauffeurs voor ministers.
 • mensen met dubbele uitkeringen zoeken en bestraffen.

Als er niemand de pieren uit mijn neus trekt . . . sluit ik dit onderwerp bij deze af.

Als je twijfels hebt over het krantenknipsel, kijk ook even op  De Tijd/Knack.

(best het artikel lezen op floodlight.be, er zijn een paar linken in dit artikel die interessant kunnen zijn)

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.