Accijnsverhoging alcoholische dranken schiet doel voorbij

centjesWat lees ik nu op de redactie.be? “De accijnsverhoging op alcoholische dranken, die is ingegaan in november 2015, mist zijn doel. Dat zegt Vinum Et Spiritus, de sectorfederatie voor wijn en gedistilleerde dranken. De omzet in de sector is in de maand januari drastisch gedaald, gemiddeld met 20 procent.
Vinum Et Spiritus haalt cijfers aan voor januari 2016. Er werd 53 miljoen euro opgehaald aan accijnzen op alcoholische dranken, aldus de sectorfederatie, die zich baseert op cijfers van de FOD Financiën. Dat is amper 600.000 euro meer dan in januari 2015, terwijl de regering op extra maandelijkse inkomsten ter waarde van 15 miljoen euro had gehoopt.”

Ik zeg het al jaren, de belastingdruk opvoeren zorgt niet altijd voor meer inkomsten! Wat onze regering in november 2015 gedaan heeft is nog erger. Deze maatregel zorgt voor een lagere omzet in de drankenhandel (met 15 à 20% volgens het artikel) en meer mensen die in Nederland en Frankrijk gaan shoppen. Meneer de minister; besef je dat de Vlamingen die in Frankrijk & Nederland gaan shoppen tot de vaststelling komen dat er héél wat producten daar goedkoper zijn. De kans bestaat dat Vlamingen hun dagelijkse boodschappen in de buurlanden gaan doen, je speelt met jobs in de drankensector en in de retail business!
Met de accijnsverhoging heeft financiën 600.000€/maand meer aan belastingen; ik wil wel eens weten wat de kosten zijn die wij mogen dragen aan verlies van jobs in de drankensector.
Om dan te eindigen met de volgende bedenking; had onze regering de extra opbrengsten van 15 miljoen euro/maand (in plaats van de 600.000€ die ze nu krijgt) ook in het begroting gestoken? Indien dit zo is, dan ziet het tekort van 3.1 miljard euro er nog minder goed uit.

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.